Bizi Öldürmeyen Şey Güçlendirir Mi?
Travmatik deneyimler, bireylerde çeşitli fiziksel ve psikolojik semptomların ortaya çıkmasına, temel güven duygusunun zedelenmesine ve bir dizi olumsuz etkiye yol açabilir. Peki, bu deneyimler aynı…
Travmatik deneyimler, bireylerde çeşitli fiziksel ve psikolojik semptomların ortaya çıkmasına, temel güven duygusunun zedelenmesine ve bir dizi olumsuz etkiye yol açabilir. Peki, bu deneyimler aynı…
“İnsanlar bazen hayatta kalmak için sahte benliklerini sergilerler, ancak bu süreçte kendilerini kaybederler. İşte utanç bu kayboluşun en derin izidir.” Utanç, insanın ruhsal dünyasında derin…
“Duygusal Miras, sadece bize değil, anne babalarımıza, büyüklerimize ve büyük büyüklerimize ait olan suskun deneyimlerle ve bu deneyimlerin hayatlarımız üzerindeki etkileriyle ilgilidir.” – Galit Atlas Günümüzde travmatik…
“Mükemmel hale gelen, olgunlaşan her şey — ölmek ister. Olgunlaşmamış her şey yaşamak ister. Bütün acı çekenler yaşamak ister, böylece belki olgun ve neşeli ve…
“Beden sadece fiziksel bir varlık değil, yaşanan bir deneyimdir.” – Merleau-Ponty Varoluşçu psikoloji, sıklıkla insan yaşamının temel sorularına ve kaygılarına odaklanan bir yaklaşımdır. Bunlar arasında,…
Hep söylendiği gibi insan sosyal bir varlıktır; hayatta kalabilmek, yaşamı anlamlandırabilmek, benliğini bulabilmek için her zaman bir ötekine ihtiyaç duyar. Bu sosyal etkileşimlerin merkezinde de…
“Kaygı özgürlüğün baş dönmesidir.” – Søren Kierkegaard İnsanların en temel duygularından biri olan kaygı, bireyin varoluşsal deneyiminde derin bir rol oynar. Günümüzde çoğunlukla bir bozukluk olarak algılanan…
“Kaybettiklerimiz için yas tuttuğumuzda, iyi ya da kötü kendimiz için de yas tutarız. Eskiden olduğumuz ve artık olmadığımız kişinin yasını tutarız.” — Joan Didion Yaşam,…
Sınıftaki bir arkadaşınızdan notlarını ödünç alıp alamayacağınızı sorduğunuzu varsayın. Arkadaşınızın notlarını size verip vermeyeceği konusunda endişelenir miydiniz? Bir yakın arkadaşınıza onu üzecek bir şey söyledikten…
Öz şefkat, kendimize karşı nazik, anlayışlı ve merhametli davranmayı içermekle birlikte zor zamanlarda kendimize karşı olumlu bir yaklaşım sergilememizle ilgilidir. Hayatta herkes birçok zorlukla karşılaşır,…
Yemek, hayatımızın en temel ihtiyaçlarından biri. Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak ve günlük zindeliğimizi sürdürmek için yemek yemek bir zorunluluktur çünkü vücut fonksiyonlarımızın devamlılığının sağlanması için gereken…
Sevgi, insanların temel ihtiyaçlarından biridir. Doğduğumuz andan itibaren bir başkasının ilgisine, bakımına ve şefkatine ihtiyaç duyarız. Bir başkasının varlığıyla kendimizi iyi hisseder, kök salmaya başlarız.…
Narsisizm adını Yunan mitolojisindeki suya düşen yansımasına aşık olan ve yansımasını izlemekten kopamadığı için günden güne suyun başında eriyen Narkissos’tan almaktadır. Narsistik kişilik örüntüsünün patolojik…
Kendimize ve yaşantımıza dair zorlayıcı deneyimlerimizi paylaştığımız bir süreç olan terapi, aynı zamanda sorguladığımız, içimize döndüğümüz, farkına vardığımız, bakmaya cesaret edemediğimiz yerlere yüzümüzü döndüğümüz, yüzleştiğimiz,…
Bir ötekinin varlığından mutluluk duyabiliyor musunuz? O ilişki içinde olduğunuz halinizle kabul gördüğünüzü hissediyor musunuz? Yanında tümüyle kendiniz olabiliyor musunuz? Tüm hatalarınıza, yüklerinize, defolarınıza rağmen…
Her bireyin psikoterapi süreci kendine özgüdür ve bu süreci etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bu yazıda, psikoterapi sürecini kolaylaştıran ve zorlaştıran etkenlere daha yakından bakacağız. Kolaylaştırıcı Etkenler: İstek ve…
‘Aldatma bir ilişkinin başına gelen en kötü şey değildir.’ der çift terapisti Esther Perel ‘Tutsak Cinsellik’ kitabında (Perel, 2017). Ancak aldatmanın onarılabilir olması, bu deneyimin…
Sistemik terapi nedir? Sistemik terapi, bir bireyin veya grubun psikolojik sorunlarının, davranışlarının veya ilişkilerinin, çevresindeki diğer insanlarla ve kurumlarla olan etkileşimlerine odaklanan bir psikoterapi türüdür. …