Bireysel Terapi
Nedir?
Kimler katılabilir?
Süreç nasıl ilerler?
Duygu Odaklı
Çift Terapisi
Nedir?
Duygu odaklı çift terapisi (DOÇT), çiftlerin birbirleriyle iletişim kurmasını, birbirlerini anlamasını ve daha iyi bir ilişki kurmasını sağlamak için tasarlanmış bir terapi türüdür. Bu terapinin araştırmalarca etkinliği kanıtlanmış birçok faydası vardır ve bu faydalar, danışanların neden katılmak isteyebileceğine dair birçok sebep sunar.
Daha iyi iletişim kurma: İyi iletişim, güvenli bir ilişkinin temelidir. Duygu odaklı çift terapisi, çiftlerin birbirleriyle daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olur. Terapist, çiftlerin ihtiyaçlarını ve kırılgan duygularını ifade etmelerine yardımcı olur ve bu da daha derin bir bağ oluşmasına ve çiftlerin birbirlerine daha yakın hissetmelerine olanak sağlar.
Duygusal ihtiyaçları karşılama: Birçok çift, birbirlerini anlama konusunda zaman zaman zorluk yaşar. Ancak ilişkinizde süregelen tartışmaların sonunda genellikle duyulmamış, anlaşılmamış, görülmemiş hissediyorsanız bu kalıplaşmış bir negatif etkileşim döngüsüne girdiğinizi gösterir. Duygu odaklı çift terapisi, çiftlerin girdiği bu negatif etkileşim döngülerini kırmak için müdahalelerde bulunur. Bu müdahaleler çiftlerin birbirleriyle tepkisel olmadan kalpten kalbe konuşmalarına ve birbirlerini daha iyi anlamalarına ve birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmalarını hedefler. Bu müdahaleler ile terapist, çiftlerin birbirlerinin bakış açısını anlamalarına, empati kurmalarına ve tartışma konularıyla ilgili birbirlerine daha iyi destek olmalarına yardımcı olur. Ancak terapistin yetkinliği ve doğru müdahalelerin yapılıyor olmasının yanı sıra çiftlerin istekleri, ilişkiyi değişime değer bulmaları gibi etmenler de terapinin işe yaramasında etkilidir.
Sorunları ele alma: İlişkilerde sorunlar kaçınılmazdır ve duygu odaklı çift terapisi, çiftlerin sorunları ele almalarına yardımcı olur. Terapist, çiftlerin sorunlarını tanımlamalarına, çözümler üretmelerine ve ilişkilerindeki olası engelleri aşmalarına bir diğer değişle çiftin birbirlerine yardımcı olmalarına yardımcı olur.
Kendini ve partnerini keşfetme: Duygu odaklı çift terapisi, çiftlerin kendilerini ve birbirlerini daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Terapist, kişinin kırılgan duygularına, karşılanmamış ihtiyaçlarına ve özlemlerine derinden bakmasına, tanımlamasına ve bunu partnerlerine duyurmalarına yardımcı olur.
Kimler katılabilir?
Duygu odaklı çift terapisi, birçok farklı durumda çiftler için yararlı olabilir. Çiftler, evlilik öncesi ilişkiler, evlilikler veya uzun süreli ilişkiler dahil olmak üzere herhangi bir aşamada DOÇT’ye katılabilirler. İlişkilerinde iletişim sorunları, çatışmalar, güvensizlik, cinsel sorunlar, sadakatsizlik, aile sorunları veya diğer zorluklar yaşayan çiftler DOÇT’ye katılabilirler.
Ayrıca, DOÇT, çiftlerin ilişkilerindeki bağlarını güçlendirmek, ilişkilerini daha sağlıklı ve mutlu hale getirmek veya sadece birbirlerini daha iyi anlamak isteyen çiftler için de yararlı olabilir. Terapi, çiftlerin birbirleriyle olan duygusal bağlarını geliştirme, duygusal olarak daha açık olma ve birbirlerine karşı daha fazla empati kurma konularında yardımcı olabilir
Süreç nasıl ilerler?
DOÇT, genellikle bir dizi seanstan oluşur ve her seans yaklaşık bir saat sürer. Terapi süreci, çiftlerin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre özelleştirilir ve her çiftin farklı ihtiyaçlarına uygun bir terapi planı oluşturularak başlar. DOÇT’nin tipik bir terapi planında, şunlar yer alabilir:
Değerlendirme: Terapist, çiftin ilişkisi hakkında bilgi toplar ve çiftin birbirleriyle olan duygusal bağı hakkında konuşurlar. Bu, terapistin, çiftin ihtiyaçlarına en uygun terapi planını oluşturmasına yardımcı olur.
Döngüyü tanıma: Terapist, çiftlerin birbirleriyle tartışırken içlerine girdikleri kısır döngüyü tanımlar ve çiftlerin de bu döngüyü fark etmelerine yardımcı olur. Her seans için hedef çiftin bu döngüyü birlikte yarattıklarını fark etmelerine ve bu döngüyü kırmalarına yardımcı olmaktır.
Problemleri yeni bir yolla ele alma: Terapist, çiftlerin karşılaştığı sorunların temelindeki kırılgan duyguları ve karşılanmamış ihtiyaçları tanımlamalarına ve bunları birbirlerine tepkisel olmadan duyurmalarına yardımcı olur. Terapist, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak için seans içinde bu yeni yolla iletişim kurmalarını sağlar.
Sonlandırma: DOÇT, genellikle birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir ve çiftler terapiye devam etmeyi veya belli bir hedefe ulaştıktan sonra terapiden ayrılmayı seçebilirler. Terapi sonunda, çiftler birbirlerini daha iyi anlar, birbirleriyle daha iyi iletişim kurar ve daha sağlıklı bir ilişki kurmak için ihtiyaçları olan becerileri edinirler.
Cinsel Terapi
Nedir?
Cinsel terapi, bireylerin ya da çiftlerin cinsel işlev bozuklukları, cinsel kimlik veya cinsel yönelim konularında yaşadıkları sorunları ele alarak, cinsel sağlık ve memnuniyetlerini artırmayı hedefleyen bir terapi türüdür. Cinsel terapi süreci cinsellik konusunda eğitim almış uzmanlarca yürütülür.
Kimler katılabilir?
Cinsel terapi, cinsel sağlığa dair olumsuz inançlar, korkular ve utanç duyguları gibi psikolojik faktörleri ele alarak, bireylerin daha olumlu ve sağlıklı bir cinsel yaşam deneyimlemelerine yardımcı olur. Çift terapisi veya bireysel terapi şeklinde uygulanabilir.
Süreç nasıl ilerler?
Cinsel terapi, mahremiyete saygı göstererek güvenli bir ortamda gerçekleştirilir ve katılımcıların cinselliğe ve ilişkilere dair duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan daha sağlıklı bir denge bulmalarına yardımcı olur. Diğer terapi süreçlerinde de olduğu gibi ilk aşamada değerlendirme seansları tamamlanır. Bu aşamada terapist ve danışan(lar) arasında güvenli ve tarafsız bir ilişki kurulur. Danışan ya da danışanların cinsel öyküsü alınır ve cinselliğe dair gelişim biyolojik, psikolojik ve sosyal çerçevelerden araştırılır. Ardından, danışanı/danışanları cinselliğe dair terapiye getiren sebebin kökeni, gelişimi, denenmiş çözüm yolları ve bu sorun özelinde kurulan iletişim ve var olan negatif etkileşim döngüleri terapi süreci içerisinde ele alınır. Danışan(lar) ve terapistin süreç başında belirledikleri hedefler doğrultusunda ilerlenir.
Aile Terapisi
Nedir?
Kimler katılabilir?
Süreç nasıl ilerler?
Online Terapi
Nedir?
Kimler katılabilir?
Süreç nasıl ilerler?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Nedir?
Kimler katılabilir?
Süreç nasıl ilerler?
Şema Terapi
Nedir?
Kimler katılabilir?
Süreç nasıl ilerler?
Bize Ulaşın
Terapi, süpervizyon ve eğitim hizmetlerimiz hakkında
bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.