Danışmanlık Hizmetlerimiz

tree in pot decoration on the table in living room - with sunflare effect

Bireysel Danışmanlık

Nedir?

Bireysel danışmanlık, danışanın getirdiği belirli bir konuyla başa çıkmak ya da kendisiyle
kurduğu ilişkiye derinden bakmak gibi farklı amaçlarla gerçekleştirilir. Terapi sürecinde,
kişi kendisi hakkında farkındalık kazanır. Duygu, düşünce ve davranış kalıplarını fark eder
ve değiştirmek için çalışır. Psikolojik danışman, danışanın bu değişim yolculuğuna eşlik eden kişi
görevindedir.
 

Kimler katılabilir?

Bireysel danışmanlık, depresyon, kaygı, öfke, ilişkisel zorluklar, kayıp yas ve travma gibi
farklı psikolojik zorluklarla başa çıkmak için tercih edilebilir. Bireysel danışmanlığa başlamak
için kişinin içinde bulunduğu öne çıkan bir zorluk olması beklenmez. Kişi kendi içsel
süreciyle ilgili farkındalığını arttırmaya ve kendi duygu, düşünce ve davranışlarını daha
iyi anlama, anlam arayışı gibi konularını da getirebilir.
 

Süreç nasıl ilerler?

Bireysel danışmanlık sürecinde birçok farklı yaklaşım kullanılır. Danışman, sistemik ekol, 
duygu odaklı bireysel danışmanlık, çözüm odaklı danışmanlık gibi geleneksel ya da 
post-modern ekollerden faydalanabilir. Danışman, danışanın getirdiği konu ve 
ihtiyaca göre en uygun modeli ve uygun müdahaleleri uygular. İlk görüşme genellikle 
bir değerlendirme ve tanışma seansıdır. Danışman bu seansta danışanın duygusal ve psikolojik
durumunu, ilişkilenme halini anlamaya yönelik sorular sorar. Daha sonra, danışman ve
danışan birlikte hedeflerini belirler ve süreç boyunca çalışacakları konuları
seçerler. Bireysel danışmanlık süreci, danışmanın doğru müdahaleleri uygulamasının yanında,
danışanın getirdiği konu, değişime olan inancı ve motivasyonu gibi faktörlerden de
etkilenir. Bu sebeple sürecin ne kadar süreceği her danışan için farklılık gösterebilir.

Çift Danışmanlığı

Nedir?

Çift danışmanlığı, çiftlerin birbirleriyle iletişim kurmasını, birbirlerini anlamasını ve daha iyi bir ilişki kurmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Solis Psikoloji bünyesinde araştırmalarca etkinliği kanıtlanmış birçok model uygulanmaktadır. Çift danışmanlığının kanıtlanmış faydalarından bazıları şunlardır:

Daha iyi iletişim kurma: İyi iletişim, güvenli bir ilişkinin temelidir. Çift danışmanlığı, çiftlerin birbirleriyle daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olur. Danışman, çiftlerin ihtiyaçlarını ve kırılgan duygularını ifade etmelerine yardımcı olur ve bu da daha derin bir bağ oluşmasına ve çiftlerin birbirlerine daha yakın hissetmelerine olanak sağlar.

Duygusal ihtiyaçları karşılama: Birçok çift, birbirlerini anlama konusunda zaman zaman zorluk yaşar. Ancak ilişkinizde süregelen tartışmaların sonunda genellikle duyulmamış, anlaşılmamış, görülmemiş hissediyorsanız bu kalıplaşmış bir negatif etkileşim döngüsüne girdiğinizi gösterir. Çift danışmanı, çiftlerin girdiği bu negatif etkileşim döngülerini kırmak için müdahalelerde bulunur. Bu müdahaleler çiftlerin birbirleriyle tepkisel olmadan kalpten kalbe konuşmalarına ve birbirlerini daha iyi anlamalarına ve birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmalarını hedefler. Bu müdahaleler ile danışman, çiftlerin birbirlerinin bakış açısını anlamalarına, empati kurmalarına ve tartışma konularıyla ilgili birbirlerine daha iyi destek olmalarına yardımcı olur. Ancak danışmanın yetkinliği ve doğru müdahalelerin yapılıyor olmasının yanı sıra çiftlerin istekleri, ilişkiyi değişime değer bulmaları gibi etmenler de sürecin işe yaramasında etkilidir.

Sorunları ele alma: İlişkilerde sorunlar kaçınılmazdır ve çift danışmanlığı, çiftlerin sorunları ele almalarına yardımcı olur. Danışman, çiftlerin sorunlarını tanımlamalarına, çözümler üretmelerine ve ilişkilerindeki olası engelleri aşmalarına bir diğer değişle çiftin birbirlerine yardımcı olmalarına yardımcı olur.

Kendini ve partnerini keşfetme: Çift danışmanlığı, çiftlerin kendilerini ve birbirlerini daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Danışman, kişinin kırılgan duygularına, karşılanmamış ihtiyaçlarına ve özlemlerine derinden bakmasına, tanımlamasına ve bunu partnerlerine duyurmalarına yardımcı olur.

 

Kimler katılabilir?

Çift danışmanlığı, birçok farklı durumda çiftler için yararlı olabilir. Çiftler, evlilik öncesi ilişkiler, evlilikler veya uzun süreli ilişkiler dahil olmak üzere herhangi bir aşamada sürece katılabilirler. İlişkilerinde iletişim sorunları, çatışmalar, güvensizlik, cinsel sorunlar, sadakatsizlik, aile sorunları veya diğer zorluklar yaşayan çiftler de katılabilirler.

Ayrıca, çift danışmanlığı, çiftlerin ilişkilerindeki bağlarını güçlendirmek, ilişkilerini daha sağlıklı ve mutlu hale getirmek veya sadece birbirlerini daha iyi anlamak isteyen çiftler için de yararlı olabilir. Danışmanlık, çiftlerin birbirleriyle olan duygusal bağlarını geliştirme, duygusal olarak daha açık olma ve birbirlerine karşı daha fazla empati kurma konularında yardımcı olabilir.

 

Süreç nasıl ilerler?

Çift danışmanlığı, genellikle bir dizi görüşmeden oluşur ve her görüşme yaklaşık bir saat sürer. Süreç, çiftlerin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre özelleştirilir ve her çiftin farklı ihtiyaçlarına uygun bir danışmanlık planı oluşturularak başlar. Çift danışmanlığının tipik seyrinde, şunlar yer alır:

Değerlendirme: Danışman, çiftin ilişkisi hakkında bilgi toplar ve çiftin birbirleriyle olan duygusal bağı hakkında konuşurlar. Bu, danışmanın, çiftin ihtiyaçlarına en uygun planı oluşturmasına yardımcı olur.

Döngüyü tanıma: Danışman, çiftlerin birbirleriyle tartışırken içlerine girdikleri kısır döngüyü tanımlar ve çiftlerin de bu döngüyü fark etmelerine yardımcı olur. Her görüşme için hedef çiftin bu döngüyü birlikte yarattıklarını fark etmelerine ve bu döngüyü kırmalarına yardımcı olmaktır.

Problemleri yeni bir yolla ele alma: Danışman, çiftlerin karşılaştığı sorunların temelindeki kırılgan duyguları ve karşılanmamış ihtiyaçları tanımlamalarına ve bunları birbirlerine tepkisel olmadan duyurmalarına yardımcı olur. Danışman, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak için seans içinde bu yeni yolla iletişim kurmalarını sağlar.

Sonlandırma: Çift danışmanlığı, genellikle birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir ve çiftler sürece devam etmeyi veya belli bir hedefe ulaştıktan sonra süreçten ayrılmayı seçebilirler. Süreç sonunda, çiftler birbirlerini daha iyi anlar, birbirleriyle daha iyi iletişim kurar ve daha sağlıklı bir ilişki kurmak için ihtiyaçları olan becerileri edinirler.

Aile Danışmanlığı

Nedir?

Aile danışmanlığı, aile üyeleri arasında yaşanan ilişkisel ya da iletişimsel zorlanmaların güvenliği ve gizliliği sağlanmış danışmanlık ortamında ele alınması, anlamlandırılması, yönetilmesi ya da çözümlenmesi sürecidir. Aile danışmanlığında ailenin içinde bulunduğu sistem ve sistemin tüm işleyişi dikkate alınır.  Danışman bu süreçte aile bireylerinin zorluklar karşısında birbirlerini anlamalarına, birbirlerinin farklılıklarına saygı duyarak birbirleriyle empati kurmalarına ve birbirlerine destek vermelerine yardımcı olur. Aile danışmanlığında danışman aile sisteminin danışmanı olup katılım sağlayan aile bireylerine eşit yakınlıkta durur.
 

Kimler katılabilir?

Aile danışmanlığı seansları tüm ailenin katılımıyla kurgulanabileceği gibi aile üyelerinin bir kısmıyla da gerçekleştirilebilir. Danışman bu durumda aile sisteminin tamamı odadaymışçasına bir çalışma yürütür. Bu sayede aile bireyleri arasında yaşanan problemler ilişki odaklı bir yerden anlaşılmaya ve aile sisteminde yer alan ve bireyleri etkileyen zorluklar aile üyelerinin desteğiyle çözümlenmeye çalışılır.
 

Süreç nasıl ilerler?

Aile danışmanlığın danışmanın ilk hedefi ailenin iletişim ve ilişki sistemine dahil olarak sistemin işleyişini, aile üyelerinin bu sistemdeki rollerini anlamaktır. Aile bireylerinin birbirleriyle yakınlık kurma, sorun çözme ya da birbirine destek olma yolları anlaşıldıktan sonra bireylerin yaşadıkları sorun karşısında birbirlerine duygusal destek verebilmesi hedeflenir. Aile danışmanlığında danışman çözüm bulan ve sunan konumda olmaktan çok aile üyelerinin birbirlerine eşlik edebilmeleri üzerinde çalışır. Aile danışmanlığında danışan ailenin ilişki sisteminin kendisidir ve danışman tüm katılımcılara eşit ve tarafsız bir tutum taşır.

Online Danışmanlık

Nedir?

Online danışmanlık fiziksel olarak bir odada bulunma şansı olmadığında danışman ve danışanın/danışanların çevrimiçi bir platform aracılığıyla seansları internet üzerinden yürüttüğü süreçtir. Online görüşmeler sesli ve görüntülü bağlantı kurulabilen platformlar aracılığıyla, danışan ve danışman tarafından ortak belirlenen sıklıkta ve sürede bir araya gelinir ve görüşmeler gerçekleştirilir.
 

Kimler katılabilir?

Online danışmanlığa internet erişimi olan herkes katılabilir. Danışanların görüşmelere düzenli katılım sağlayabilecekleri, kendilerini izole ve güvende hissettikleri, bölünmeden odaklanabilecekleri bir fiziksel ortam oluşturmaları görüşmelerin kalitesi açısından oldukça önemlidir. Bu şartları sağlayabilen kişiler geleneksel (yüz yüze) danışmanlıkta olduğu gibi online danışmanlıktan faydalanabilirler.
 

Süreç nasıl ilerler?

Online danışmanlıkta görüşmeler yüz yüze danışmanlıkta olduğu gibi danışman ve danışanın uygun buldukları aralık, gün ve saatte danışanın danışmanı araması ile başlar. Danışman belirli durumlarda görüşme bağlantısını, iletişim bilgilerini danışan ile paylaşır. Bu hususlar dışında süreç yüz yüze görüşmelerde olduğu şekilde ilerler.
 
Online danışmanlık hakkında daha fazla bilgi almak için sayfamızı ziyaret edin.

Bize Ulaşın

Danışmanlık, süpervizyon ve eğitim hizmetlerimiz hakkında

bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.