Sevgi, insanların temel ihtiyaçlarından biridir. Doğduğumuz andan itibaren bir başkasının ilgisine, bakımına ve şefkatine ihtiyaç duyarız. Bir başkasının varlığıyla kendimizi iyi hisseder, kök salmaya başlarız. Sevgi, bizim var oluşumuzu anlamlı kılan, bize güç veren, kalplerimizi ısıtan bir duygudur. Sevgi, gökkuşağı renklerine benzer. Her insanda farklı tonlarda, farklı biçimlerde görülür. Bu yüzden de bireylerin sevgiyi hissetme ve sevgiyi gösterme biçimleri birbirinden farklı olabilir. 

Sevgi farklı şekillerde farklı canlılara karşı hissettiğimiz bir duygudur. Bu yazımda, romantik ilişkilerde var olan, sevgiyi ele alacağız. Romantik ilişkiler sevgi, tutku, bağlılık, yakınlık, şefkat ve saygı gibi birçok farklı ihtiyaçlarımızı karşıladığımız kaynaktır. Bu kaynağı besleyen sevgi, romantik bir ilişkiyi besler ve büyütür. Ancak sevgi istikrarlı bir şekilde hiç değişmeden aynı oranda kalmaz. Sevgiyi güçlendirmek için bakıma ve çabaya ihtiyaç vardır. Sevgiyi yaşatma çabası ve yolu herkesin kendi doğal, biricik haline göre değişkenlik gösterebilir.

Gary Chapman yıllar önce yazdığı “5 Sevgi Dili: Bir İnsana Yürekten Bağlılığınızı Nasıl İfade Edersiniz?” kitabında sevginin 5 dili olduğundan bahseder. Bununla birlikte, Gary Chapman bireylerin hem kendilerinin hem de partnerlerinin sevgi dillerinin ne olduğunu keşfetmesinin önemli olduğu düşünür, çünkü sevgi dillerinin keşfedilmesi partnerleri birbirlerine bağlayan bir köprü gibidir. Partnerleri birbirine yakınlaştırarak, onların birbirlerinin ihtiyaçlarına daha nitelikli cevaplar vermesini sağlayan aracı  bir rol oynar. Bu sayede, ilişkiler daha sağlam temellere dayanır. 

Chapman’ın 5 sevgi dili; kaliteli zaman geçirmeyi, hediye vermeyi/almayı, hizmet eylemlerini, fiziksel teması ve onay sözlerini içerir.  

  1. Kaliteli zaman: Gary Chapman’a göre kaliteli zaman, partnerlerinin birbirine yeterli zaman ayırıp, bu birlikte geçirilen zamanın iyi değerlendirilmesini içerir. Partnerlerinin birbiriyle geçirdikleri zamanın verimli olması ve bu zaman diliminde odaklarının partnerleri üzerinde olması önemlidir. Yemeğe çıkmak, birlikte film izlemek, sohbet etmek gibi aktiveler kaliteli zamanı oluşturan şeylerdir. 
  2. Hediye Alma / Verme: Bu dili konuşan insanlar için sevgiyi anlamak ve ifade etmek için hediye almak ya da vermek bir yoldur. Hediyelerin maddi değerinin çok yüksek olmasına gerek olmadığı gibi, küçük jestleri içeren hediyeler olması yeterli olabilir. Bu kişiler için sevgi ifadesi somut olmalıdır. Bu yüzden, sevgiyi somut olarak göstermek ve somut olarak hissettirmek kişiler için önemli bir yere sahiptir. 
  3. Hizmet eylemleri: Bazı kişiler partnerinin sevgisini sözel ifadelerden çok, davranışlarıyla hissetmesini ya da sevgisini davranışlarıyla ifade etmeyi tercih eder.Bireyler için partnerlerine yardım etmek, ya da partnerlerinden yardım almak önemli bir noktadır. Ev temizliğine yardım etmek, küçük işlerde yardımcı olmaya çalışmak, sorumlulukları paylaşmak hizmet eylemlerini kapsayan durumlardır. 
  4. Fiziksel Temas: Bu dile sahip olan bireyler için partnerlerini fiziksel olarak hissetme, sevgiyi gösterme ve sevildiğini hissetme biçimidir. Bu yüzden, partnerleriyle temasta olmak onlar için önemli bir yere sahiptir. Sarılmak, öpüşmek, el ele tutuşmak sevgi dillerinden biri olan fiziksel teması oluşturur. 
  5. Onay Sözleri: Bazı bireyler partnerleri tarafından onaylandıklarında, sevgi ihtiyaçlarının karşılandığını daha çok hisseder. Bununla birlikte, partnerleri tarafından onaylanıyor olmak onların sevgi ihtiyaçlarının karşılanmasının bir aracıdır. Partnerinizi cesaretlendirici sözler söylemek, sevdiğini dile getirmek, takdir etmek, onaylamak sevginin ifade edilme dillerinden biri olan onay sözlerini oluşturur. 

Gary Chapman 5 sevgi dilinin önemini sıklıkla vurgular, sevgi dillerini bilmek bizi partnerimize yakınlaştırır, bu yakınlaşma ilişkimizdeki isteklerimizin daha kolay karşılanmasını sağlar. Kimimiz sevgiyi temas ederek, kimimiz sözlerimizle kimimiz de yaptığımız eylemlerle var ederiz çünkü sevgi, her ne kadar evrensel bir duygu olsa da, her birimiz onu farklı kelimelerle ve farklı yollarla gösteririz.

Psikolog Yasemin Vural